Pırlantanın Oluşumu

Pırlanta Nasıl Yapılır

Pırlanta Nasıl Yapılır?

Pırlanta elmas madenin kesilerek parlatılması sonucu oluşan değerli bir taştır. Bu nedenle ilk olarak elmas nedir sorusunu cevaplayarak başlamak daha doğru olacaktır.

Elmas karbon atomlarının yüksek sıcaklıklarda ve yüksek basıncın etkisi ile birleşmesi ile oluşur. Yer tabakasının 150 km altında volkanik hareketlerin olduğu alanlarda oluşarak yeryüzüne volkanik hareketler ile çıkar. Bu sebeple daha çok volkanik dağ kraterlerinde lavların oluşturduğu nehir yataklarında sıklıkla bulunur.  Dünyanın en sert madenlerinden biridir. İsim kökeni Yunanca Adamas sözcüğünden türemiştir.

Elmasların büyüklükleri yani ağırlıkları karat adı verilen ölçü birimi ile belirlenir. MÖ 500 yıllarında Hindistan’da bulunmuştur.

Orta çağ’da Avrupa’da değeri anlaşılarak değerli pırlanta takılarda kullanılmaya başlamıştır. Marcel Tolkowky tarafından ortaya çıkarılan elmas kesim şekline pırlanta adı verilir.

Pırlanta kesim yöntemi ile elmas en üst parlaklığa ulaşarak 57 faset olarak kesilir. Pırlanta yüzyılalardır dünyada en değerli takılarda kullanılır.

Pırlantanın Oluşumu

Pırlanta ağırlık ölçüsü karattır. Bir karat pırlanta için 250 ton kaya, çakıl ve kumun çıkarılması gereklidir.  Bu süreçte çıkarılmış her kısım mücevher yapımında kullanılmaya elverişli değildir.

Bu süreçler pırlantanın ne kadar zor bir süreçten başlangıç olarak çıkarıldığını zaten anlatmaktadır. Elmas yatağından çıkarıldıktan sonra ilk olarak yabancı cisim ve minerallerden ayrıştırılır.

Daha sonra elmastan pırlanta üretilebilecek özellikte olanlar kesilerek şekil alır.  Bu işlem çok dikkat isteyen ve oldukça zor olan bir süreçtir. Alanında uzman pırlanta işleme uzmanları tarafından yapılır.

Bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise elması ancak ve ancak elmas keser. Bu nedenle testere ucuna elmas tozu ve yağdan oluşmuş özel bir karışım sürülür.

Pırlanta kesim sırasında her açıdan her yüzeyinin aynı ölçüde kesilmiş olmasına dikkat etmek gereklidir. Çünkü minik bir hata büyük kayıplara neden olur.

Kesim işlemi bittikten sonra sıra temizlemeye gelir ve sonrasında cilalanarak tüm pürüzlerden arınması için asit içinde bekletildikten sonra takılarda kullanılmaya başlanır.

Pırlantanın Özellikleri

Pırlanta değerli taşı taç, kemer ve külah olarak isimlendirilen üç özel bölümden meydana gelir. Şekilleri ise yuvarlak, markiz, oval, prenses, baget, damla, assncer, oval ve kalp olarak isimlendirilir. Ülkemizde ışığı en iyi yansıtan yuvarlak kesimi en çok tercih edilen kesim modelidir. Pırlantanın değeri ise 4C olarak adlandırılan özelliklerine göre belirlenir.

Pırlantanın özellikleri makalemize göz atabilirsiniz.

20. Yüzyıla kadar belirli yerlerde elmas yatağı bulunabiliyorken teknolojinin gelişmesi ile neredeyse birçok kıta ve ülkede bulunur hale gelmiştir. Antarktika ve Avrupa kıtaları hariç. 3 milyar yıllık bir geçmişe sahip olan elmas dünyanın en değerli taşıdır.

Etiketler: Pırlanta nasıl yapılır, Pırlantanın Oluşumu
Ocak 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR