Pırlanta Üreten Ülkeler Hangileri

Pırlanta Üreten Ülkeler

Pırlanta Üreten Ülkeler

Pırlanta, dünya üzerindeki en değerli taşlardan birisi olarak bilinmektedir. Yer altında oluşan madeni bir taş modeli olan ancak dünyanın her yerinde bulunmayan bu nadir bir cevher, kristalize olması nedeni ile de görsel olarak insanları kendine hayran bırakan bir yapıda olması da çok yoğun bir ilgi görmesine olanak sağlıyor. Pırlantalar günümüzün maddi anlamda en değerli parçalarından birisi olarak özellikle 3 ve üzeri karat ağırlığına sahip pırlantalar fiyatları ile dudak uçuklatabiliyor.
Bu neden dolayısı ile kolay kolay elde edilebilecek bir taş değildir. Peki, pırlanta yani elmas nerede üretilir? Aslında dünya genelinde net ve kesin bir yer bulunmamaktadır. Şuan da Türkiye’ye bakıldığı zaman kuyumculuk sektöründe nadiren kullanılan pırlantalar, takılarda özenle kullanılarak zarifliğin tadını çıkarmaya yönelik olmuşlardır. Bu mükemmel taşlar dünyanın birçok farklı ülkesinde üretilmektedir. Ancak başka ülkelerde de işlenme konusunda oldukça başarılı örnekleri vardır. Bu ülkelerin neler olduğunu sizde öğrenmek istersiniz elbet.
Bilindiği üzere ilk elmas kalıntıları Hindistan ülkesinde bulunmuştur. Burada çıkarılmaya başlanmış ve ilk işlenmesi de burada başlamıştır. Denenme olarak ilk olması nedeni ile dünyanın en kaliteli elmaslarının Hindistan’dan çıkarıldığı konusunda yaygın bir düşüncedir. Daha sonra ise Brezilya, Günay Afrika ve Rusya gibi ülkelerde de araştırmalar sonucunda elmas madenleri bulunmuştur. Buralarda da üretim aşamalarına başlanarak değerlendirme yapılmıştır.

Hangi Ülkelerde Pırlanta Üretiliyor?

Afrika, Asya, Okyanusya, Kuzey ve Güney Amerika ülkelerinin birçoğunda elmas madenleri vardır. Buradan elmaslar üretilerek kesim işlemleri için ayrı ülkelere gönderilerek işlenmeye bırakılırlar. Ancak en çok Güney Afrika ülkelerinde elmas madenleri vardır.
Bu değerli taşların bulunduğu ülkeler ile elmasların kesim işlemine tabii tutulduğu ülkeler genel olarak farklılık göstermektedir. İşte tam da bu yüzden elmasın maddi değeri ikiye katlanır bir artış göstermektedir.

Pırlantaların üretim aşamasında da önemli bir süreçten geçen taşlar oldukça detaylı bir şekilde işlenir. Bu işlemleri yapan ülkeler olarak özellikle Avrupa’nın eşsiz teknolojisi kullanılmaktadır.
Dünya birliği ile elmas madenciliği sayesinde üretim safhaları gün geçtikçe artmaktadır. Genel olarak değer biçilmeye kalkıldığı zaman yüzüklerdeki elmas ve pırlantalar için tamamen bir ilk değer olarak belirlenir. Aslında o değere tekabül etmeseler de değerli olarak kabul edilirler. Ürünlere sertifikalı değer biçilmesi durumunda çoğunluk geri satarken bu fiyatları satıcı firma karşılığını vermediği bilinmektedir. Aslında yatırım aracı olarak çok tehlikeli bir ürün olarak bilinmektedir. Yeterli bilinçlendirme dünya çapında yapılmadığı için belli bir bölgenin iyi olduğu tam olarak söylenemez.
Elmaslar doğal olarak yalnız Kimberlit Bacalarından elde edilebilmektedir. Bunun dışında olan elmas oluşumları, muhtemelen Kimberlit ‘ten aşınmayla veya tortuların değişim geçirmelerinden meydana gelmektedirler. Bu kayalarda bazen elmas bulunmayabilse bile, bulunma olasılığı ancak ortalama kırk milyonda bir kadardır.
Kimberlit, yüksek nispette magnezyum ve demir bulunduran volkanik kaya kalıntılarından oluşmaktadır. Birçok başka mineral de barındıran bu kayalar, kalsit, ilmenit, olivin, mika ve benzeri gibi mineralleri de bulundurabilmektedir. Kimberlit yer kabuğunun derin tabakalarında kanallar şeklinde bu mineralleri bulundurmaktadır. Bazı yer kabuğu hareketleriyle yukarıya çıktığı uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
Bazı bölgelerde nehir kumlarına karışarak yeryüzüne çıkmıştır.

Bu değerli taşların en çok bulunduğu yerler olarak, Endonezya, Güney Afrika (Kimberley’de), Güney Amerika, Avustralya ve Hindistan olarak bilinmektedir. Elmas ziynet eşyası olarak ve yüzük taşı olarak çok yaygın bir şekilde kullanılır. Bu değerli taşların güzelliği eskilerin de insanların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Hatta hastalık ve zehirlenmeyi önlediği düşünülerek kullanılmaya da başlanmıştır. Gerçek kıymeti kesme tekniğinin gelişmesinden sonra daha da artmıştır.

Etiketler: Pırlanta üreten ülkeler hangileridir
Ocak 16, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR